Інформація

Головне управління Держпраці у Львівській області звертає увагу: з першого січня зростає розмір мінімальної заробітної плати

20 грудня 2017
7 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон про Державний бюджет України на 2018 рік. Цим законом встановлено підвищення мінімальної зарплати з 1 січня до 3723 гривень.
З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 3723 грн. 
Якщо ж заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то їм необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
Відповідно до частини 2 статті 3-1 Закону України «Про оплату праці», при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
 

Галицька об’єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє

14 грудня 2017
До уваги платників ЄСВ
Як зазначив в.о.начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Т.Левицький, що внесено зміни до регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС 
Для удосконалення процедур ідентифікації та автентифікації клієнтів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД ДФС) під час надання послуг електронного цифрового підпису внесено зміни до регламенту АЦСК ІДД ДФС. 
Ознайомитись зі змінами до регламенту АЦСК ІДД ДФС можна на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС у розділі регламент роботи http://acskidd.gov.ua/reglament. 
Зміни до регламенту АЦСК ІДД ДФС набудуть чинності через десять календарних днів з дня їх розміщення (публікації) на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС (з 11.12.2017), після чого інформаційне наповнення ресурсу буде приведено у відповідність до цих змін. 
 

В Пустомитівському відділенні Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області тривають тренінги - навчання новацій податкового законодавства!

14 грудня 2017
Зміни прожиткового мінімуму з 1 грудня 2017 року: на що звернути увагу платникам 
Під час тренінгу - навчання в Пустомитівському відділенні Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області присутнім платникам податків розповіли, що у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму з 01.12.2017 зростає максимальна величина доходу застрахованої особи, на яку нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого у місяці нарахування доходу і з 01.12.2017 дорівнює 44 050 грн.). Отже, збільшується максимальний розмір нарахованого ЄСВ. Так, з 01.12.2017 ЄСВ становитиме 9691 грн. (44 050 грн. х 22%) або 3704,61 грн. (44 050 грн. х 8,41%) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юридична особа. Також змінюється розмір максимального ЄСВ для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), який з 01.12.2017 становитиме 9691 грн. (44 050 грн. х 22%). Крім того, розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць не повинні перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ, тобто 44 050 грн. Звернули увагу, що без змін залишаються: - розмір мінімальної заробітної плати – 3200 грн.; - розмір мінімального єдиного соціального внеску – 704 грн., для ФОП –платників єдиного податку 1 групи – 352 грн.; 
- розмір податкової соціальної пільги; 
- граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги; - граничний розмір добових; - сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків; - сума нецільової благодійної допомоги; - ставка податку на нерухоме майно; - ставки єдиного податку: ¨ для платників єдиного податку 1-ої групи – до 160 грн. (до 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2017 року); ¨ для платників єдиного податку 2-ої групи – до 640 грн. (до 20% від мінімальної зарплати на 1 січня 2017 року). 
 

Про бюджет Солонківської сільської ради ОТГ на 2018 рік

13 грудня 2017
 

Зберігання картоплі в зимовий період

28 листопада 2017
altУрожай картоплі зібрано, але потрібно десь зберігати протягом всієї зими. Як зберігати картоплю правильно, де зберігати, та як запобігти її псуванню протягом всього періоду зберігання.  Для тривалого зберігання  залишають сорти картоплі середніх і пізніх строків достигання, тому що бульби картоплі ранньостиглих сортів починають проростати вже в жовтні-листопаді, а значить, для зимових продовольчих потреб вони не годяться. Протягом тривалої зимівлі можливо тільки при наявності здорового врожаю бульб. Перед закладанням на зберігання картоплю потрібно  просушити, відсортувати, видалити всі дрібні бульби, хворі, загниваючі, з великими механічними пошкодженнями, видалити і залишки землі з бульб картоплі.  Але якщо маса рослин сильно вражена фітофторозом, тобто на поверхні   здорових бульб можливо присутня грибна інфекція у вигляді спор патогена, чи заходи з профілактичної обробки здійснювалися недостатньо, то урожай картоплі витримують 10-14 днів у приміщенні, що добре продувається (продовольча партія – в темряві, а насіннєва – при розсіяному світлі) тоді відсортовують.  Важко забезпечити хороше збереження бульб низької якості навіть при оптимальному температурно-вологому режимі.  Більшість збудників хвороб вражає рослини і заражає їх дочірні бульби ще в польових умовах.  Картопля, що сильно уражена паршею, зберігається, в цілому, нормально, але на насіння залишати її не слід, краще розмістити окремо або у верхній частині продовольчої партії, щоб вона пішла в їжу в першу чергу.   Де б не зберігалась картопля, у квартирних умовах, на балконах або на лоджіях, наскільки дозволяють погодні умови, сховище, погреби, підвали й льохи потрібно підготувати також. Сховище, погреби, підвали й льохи завчасно очищають від залишків різного сміття і обробляють розчином хлорного вапна. Ці заходи необхідні для знищення збудників захворювань цієї культури, які потрапили до приміщення з урожаєм попередніх років (патогени дуже живучі і здатні зберігатися кілька років у стані спокою). Можна обприскувати, а можна білити стіни сховища (на 10 л розчину беруть 100 г хлорки або хлораміну, мідного купоросу та ін). Після обробки сховище добре провітрюють.  Для зберігання бульб картоплі бажано зробити два окремих відсіки: один – для харчових цілей, інший – для насіннєвої картоплі. Їх можна спорудити у вигляді дерев’яних перегородок з окремих дощок або цільних щитів. Бажано у сховищі мати термометр, щоб стежити за температурою під час зимівлі врожаю. В якості настилу при зберіганні бульб картоплі використовують дерев’яну  підлогу (ширина щілин 2-3 см), підняту на 25-30 см над бетонною, кам’яною або земляною основою самого приміщення. Це роблять для того, щоб картопля при зберіганні не торкалась цементних стін і підлоги. Також і висота вільного простору між бульбами картоплі і стелею сховища повинна бути не менше 50-60 см. Для кращого збереження картоплі часто також застосовують корзини або ящики-клітки  об’ємом на 10-30 кг, зроблені з нещільно збитих дощок, сітчасті мішки. Залежно від висоти приміщення такі ящики розташовують по 4-6 штук один на одному.      Після збирання протягом 2-3 місяців ростові процеси картоплі перебувають у стані найбільш глибокого спокою, і вона не проростає. Тому деякий час можливе зберігання її в теплому приміщенні. Після охолодження картоплі до 2-х-5-ти градусів починається основний (зимовий) період її зберігання.  Протягом усього цього періоду буде впливати температура навколишнього середовища на якість зберігання бульб картоплі. Від неї залежить швидкість всіх життєвих процесів в бульбах (перетворення крохмалю в цукор і навпаки). Картопля сортів різної скоростиглості вимагає певних температур при зберіганні. Оптимальна температура зберігання бульб картоплі 2- 4 градуси при відносній вологості повітря 85-93%. Для продовольчої картоплі і пізньостиглих сортів припустима температура   5-6 градусів.  Відхилення від цього режиму ведуть до збільшення втрат, тому що температура значно впливає на стійкість картоплі до фітопатогенних мікроорганізмів: її підвищення веде до активного проростання бульб, так і до швидкого поширення хвороб.  При зниженні температури до 1-0 градусів у бульбах картоплі накопичуються моносахариди, через це вони стають трохи солодкуватими і менш придатними для зберігання. Тому в сильні морози необхідно укрити картоплю. Важливо не допустити в сильні морози підмерзання картоплі (особливо насіннєвої).  Пошкодження і загибель вічок бульб картоплі спостерігається при нульовій температурі. Бульби дають ранні довгі паростки, які легко і в значній мірі уражаються збудниками ризоктоніозу, сріблястою паршею та м’якою бактеріальною гниллю при більш високих температурах (7 градусів і вище). У два рази збільшує відходи бульб картоплі  тривале зберігання при підвищених температурах ніж при зберіганні в оптимальних умовах. Можна зберігати в ямі для картоплі.  На відповідній ділянці землі  копаємо яму глибиною до 1,5 метра ширина до 2 метрів. Ділянка має бути в такому місці, де земля буде не надто пухкою, а ґрунтові води знаходяться не близько до поверхні. Щоб забезпечити відтік дощової води, потрібно зробити спеціальні жолобки. На дно ями слід постелити солому. Картоплю засипають в яму, але залишають зверху простір до півметра, після чого картоплю засипають соломою. На солому кладуть дошки або сухі жердини. Після чого закидають землею, але всю землю одразу засипати не потрібно, роблять це поетапно з наближенням заморозків.  
 
«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»

Сторінка 5 з 134