altЗ настанням теплого періоду зростає  вірогідність захворювання шлунково-кишковими інфекціями. Шлунково-кишкові  інфекції мають широке поширення і високий рівень захворюваності та становлять  важливу медичну проблему.  До цих захворювань відносяться гостра дизентерія,  вірусний  гепатит та гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз та інші  захворювання, які реєструються протягом всього року.
Заразитись  шлунково-кишковими інфекціями дуже легко при нехтуванні правилами особистої гігієни, вживанні забруднених продуктів, води, порушенні правил приготування, термічної обробки та  зберігання  їжі.  Всі ці чинники становлять реальну загрозу для вашого здоров’я. Для попередження кишкових інфекцій, які ще влучно  називають хворобамибрудних рук”, необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

-перш за все мити руки перед вживанням їжі, після туалету та після приходу з вулиці, це все стосується в першу чергу дітей;
-вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково потрібно ошпарити кип’ятком;
-не купувати у випадкових осіб на стихійних ринках в антисанітарних умовах молочні та м’ясні продукти;
-не купувати “з рук” кондитерські кремові вироби, які без належної термічної, обробки  та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів;
-особи, які залучаються до приготування їжі при проведенні урочистих подій, обов’язково повинні проходити медичний огляд та дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог, оскільки можуть стати причиною спалахів  гострих  кишкових інфекцій;
-для розробки сирого м’яса, риби, птиці необхідно мати окремі дошки, для варених продуктів інші;
-м’ясні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників;
-готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів;
-не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті. Таке перехресне зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехресне зараження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухонне приладдя, поверхні тощо;
-якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу;
-слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці;
-варто пам’ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати;
-для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип’ятити воду, аби попередити ризик зараження; не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих водойм. Під час  купання не заковтуйте воду.
-зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.
-знищуйте  мух,  тарганів  та  інших  комах,  які  є  переносниками  збудників кишкових інфекцій;
-дбайте про чистоту своїх квартир, під’їздів, подвір’я та підвалів.
Все  це  буде  запорукою попередження гострих кишкових інфекцій, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати
                               
Пустомитівський районний відділ ДУ «ЛОЛЦ ДСЕСУ»